Veleštír obrovský (Pandinus imperátor)

pic/animal/foto1/big/102.png
Řád: štíři Scorpiones
Čeleď: veleštírovití Scorpionidae
Rozmnožování:
Samice rodí 8 - 30 mláďat. První dva týdny nepřijímají potravu, samice je vozí na hřbetě a hlídá je. Po 14 dnech se poprvé svlékají, osamostatňují se a začínají sami lovit potravu.
Způsob života:
Obývají vlhké pralesní oblasti. Na jednom místě se vyskytují v koloniích. Vůči sobě nejsou agresivní, ale naopak se navzájem chrání v období svlékání.
Zajímavosti:
V přírodě běžně dorůstá do velikosti 18 cm, největší jedinec měl 23 cm (bez klepet). Přes svou velikost není jeho jed pro člověka nebezpečný. Dožívá se 5 - 8 let.
Potrava Biotop Rozměry Ohrožení
Hmyz Ještěři Pavouci
hmyz, ještěři, pavouci
Pralesy (tropy)
pralesy (tropy)
Rozměry15-23 cm      Hmotnost20-35 g
běžný druh