Hadilov písař (Sagittarius serpentarius)

pic/animal/foto1/big/103.png
Řád: dravci Accipitriformes
Čeleď: hadilovovití Sagittariidae
Rozmnožování:
Samice snáší obvykle 2 vejce. Sedí na nich 42 - 46 dnů. Mláďata rodiče krmí čerstvě vyvrhnutou potravou, když jsou starší nosí jim kořist celou. Mláďata se opeřují do 6 týdnů.
Způsob života:
Potravu sbírá při chůzi. Létá jen nerad, ale dokáže velmi rychle běhat. Páry si obhajují teritoria, která mohou mít až 45 km .
Zajímavosti:
Není ohrožený, farmáři jej chrání, neboť jim pomáhá s lovem jedovatých hadů.
Potrava Biotop Rozměry Ohrožení
Malí savci Hadi Ještěři
malí savci, hadi, ještěři
Stepi, buše, prérie Lesnaté savany, řídké lesy
stepi, buše, prérie, lesnaté savany, řídké lesy
Rozměry125-150 cm      Hmotnost2,3-4,3 kg
běžný druh