Výreček malý (Otus scops)

pic/animal/foto1/big/114.png
Řád: sovy Strigiformes
Čeleď: puštíkovití Strigidae
Rozmnožování:
U nás hnízdí vzácně. Snáší 3 až 5 vajec, na kterých sedí samice 25 dnů. Mláďata krmí oba rodiče více než měsíc. Dospívají do 1 roku.
Způsob života:
Vyhledává řídké teplé lesostepní oblasti, lesnaté pastviny, staré sady a stromořadí i zchátralé stavby. Z Evropy odlétá na zimoviště do Afriky.
Zajímavosti:
Vyskytuje se v jižní části Evropy, severní Africe a v Asii. U nás probíhá severní hranice jeho rozšíření.
Potrava Biotop Rozměry Ohrožení
Malí savci Hmyz Ještěři
malí savci, hmyz, ještěři
Lesy (mírné klima) Lesnaté savany, řídké lesy
lesy (mírné klima), lesnaté savany, řídké lesy
Rozměry19-21 cm      Hmotnost75-80 g
běžný druh