Čáp bílý (Ciconia ciconia)

pic/animal/foto1/big/115.png
Řád: brodiví Ciconiiformes
Čeleď: čápovití Ciconiidae
Rozmnožování:
Hnízda si každoročně opravují a přistavují. Na jaře snáší až 5 vajec, na kterých sedí oba rodiče 33 - 34 dní. Dospívají ve 2 letech věku.
Způsob života:
Vyskytuje se na vlhkých loukách, okrajích vod, v oblibě má otevřenou krajinu, za potravou letá i na pole. ?asto hnízdí v blízkosti obydlí.
Zajímavosti:
Jeho stavy se v poslední době zvyšují, ale jsou menší než dříve. U nás hnízdí přes 1200 párů a je veden jako ohrožený druh. Dožívá se až 26 let.
Potrava Biotop Rozměry Ohrožení
Malí savci Ryby Žáby
malí savci, ryby, žáby
Jezera, rybníky Řeky, okolí řek
jezera, rybníky, řeky, okolí řek
Rozměry95-110 c¨m      Hmotnost3-4,4 kg
běžný druh