Emu hnědý (Dromaius novaehollandiae)

pic/animal/foto1/big/117.png
Řád: kasuárové Casuariiformes
Čeleď: emuovití Dromaiidae
Rozmnožování:
Samice snáší 5 - 15 vajec. O mláďata a sezení na vejcích se stará hlavně samec. Mláďata se líhnou po 8 týdnech a jsou výrazně pruhovaná.
Způsob života:
Žije v zalesněných i polopouštních oblastech od pobřeží až hluboko do vnitrozemí. Žije pospolitě, hejna mohou mít až několik desítek jedinců.
Zajímavosti:
Má zakrnělá křídla dlouhá asi 10 cm. Velmi rychle běhá, při útěku dělá až 2,7 m dlouhé skoky a vyvine rychlost 48 km/hod. Dobře plave a velmi rád se koupe.
Potrava Biotop Rozměry Ohrožení
Hmyz Plody, ovoce Semena, bobule
hmyz, plody, ovoce, semena, bobule
Stepi, buše, prérie Lesnaté savany, řídké lesy
stepi, buše, prérie, lesnaté savany, řídké lesy
Rozměry1-1,3 m      Hmotnost30-45 kg
běžný druh