Kur bankivský (Gallus gallus)

pic/animal/foto1/big/127.png
Řád: hrabaví Galliformes
Čeleď: bažantovití Phasianidae
Rozmnožování:
Hnízdo mívá umístěné na zemi v hustém podrostu. Slepice snáší 4 - 9 vajec, na kterých sedí 18 - 20 dnů. Kuřata ještě několik týdnů vodí.
Způsob života:
Obývá nejrůznější biotopy, nejčastěji je lze nalézt v lesích, bambusových a mangrovových houštinách až do 2000 m n.m. Samec si shromažďuje harémy několika samiček.
Zajímavosti:
Je předkem plemen kura domácího, který se na celém světě chová v počtu 24 miliard kusů.
Potrava Biotop Rozměry Ohrožení
Hmyz Plody, ovoce Červi, ponravy
hmyz, plody, ovoce, červi, ponravy
Pralesy (tropy) Lesnaté savany, řídké lesy
pralesy (tropy), lesnaté savany, řídké lesy
Rozměry42-75 cm      Hmotnost485-1450 g
běžný druh