Snovač oranžový (Euplectes franciscanus)

pic/animal/foto1/big/138.png
Řád: pěvci Passeriformes
Čeleď: snovačovití Ploceidae
Rozmnožování:
Hnízdí v menších koloniích, ale samci si obhajují hnízdní okrsky. Hnízdo, které je umně spletené, si staví především ve vysoké trávě. Samice do něj snáší 2 - 4 vejce, na kterých sedí 11 - 14 dnů.
Způsob života:
Obývá savany, lesnaté buše, okraje řek i zemědělsky obdělávané plochy.
Zajímavosti:
Tito snovači, jinak nazývaní také přádelníci, jsou blízkými příbuznými našich vrabců. Splétají si složitá hnízda zavěšená ve větvích nebo v travinách.
Potrava Biotop Rozměry Ohrožení
Hmyz Semena, bobule
hmyz, semena, bobule
Stepi, buše, prérie Lesnaté savany, řídké lesy
stepi, buše, prérie, lesnaté savany, řídké lesy
Rozměry12-14 cm      Hmotnost15-30 g
běžný druh