Volavka popelavá (Ardea cinerea)

pic/animal/foto1/big/141.png
Řád: brodiví Ciconiiformes
Čeleď: volavkovití Ardeidae
Rozmnožování:
Hnízdí v koloniích, hnízda si staví na stromech, ale i v rákosinách. Snáší 1 - 7 vajec, po 25 - 28 dnech inkubace se líhnou postupně mláďata, létat začínají po 7 týdnech. Dospívají ve 2 letech.
Způsob života:
Obývá okolí řek, jezer, rybníků, bažinatá území a lze ji zastihnout i ve městech.
Zajímavosti:
Některé populace přetahují na zimu jižněji, některé zůstávají, ale při tuhé zimě jich až polovina uhyne. Dožívá se přes 20 let.
Potrava Biotop Rozměry Ohrožení
Malí savci Ryby Korýši
malí savci, ryby, korýši
Jezera, rybníky Řeky, okolí řek
jezera, rybníky, řeky, okolí řek
Rozměry90-98 cm      Hmotnost1-2 kg
běžný druh