Agapornis škraboškový (Agapornis personata)

pic/animal/foto1/big/147.png
Řád: papoušci Psittaciformes
Čeleď: papouškovití Psittacidae
Rozmnožování:
V dutinách i na obydlích si staví hnízdo z větviček. Snáší 3 - 6 vajec, na kterých sedí 21 - 23 dnů. Mláďata hnízdo opuští po 35 - 40 dnech.
Způsob života:
Společenský pták, jednotlivé páry se sdružují do hejn.
Zajímavosti:
Vyskytuje se v Tanzanii od jezera Manyara až k pohoří Irangana na náhorní plošině ve výšce 1100 - 1700 m n. m. Na dalších místech byl vysazený.
Potrava Biotop Rozměry Ohrožení
Plody, ovoce Semena, bobule
plody, ovoce, semena, bobule
Stepi, buše, prérie Lesnaté savany, řídké lesy
stepi, buše, prérie, lesnaté savany, řídké lesy
Rozměry14,5-16 cm      Hmotnost40-55 g
běžný druh