Husa polní (Anser fabalis)

pic/animal/foto1/big/160.png
Řád: vrubozobí Anseriformes
Čeleď: kachnovití Anatidae
Rozmnožování:
Hnízdí v květnu až červnu, hnízdo vystlané trávou a mechem mívá na zemi. Samice snáší 4 - 6 vajec, na kterých sedí sama 27 - 29 dní. Mláďata jsou nekrmivá, vodí je oba rodiče asi dva měsíce.
Způsob života:
Je obyvatelkou tajgy a tundry v severní Evropě a v Asii. Ve střední a západní Evropě často zimuje.
Zajímavosti:
U nás ji lze zastihnout na tahu zejména na jižní Moravě a v jižních ?echách.
Potrava Biotop Rozměry Ohrožení
Listí, výhony Semena, bobule Tráva
listí, výhony, semena, bobule, tráva
Jezera, rybníky Tundra
jezera, rybníky, tundra
Rozměry69-88 cm      Hmotnost1,7-4 kg
běžný druh