Kachna divoká (Anas platyrhynchos)

pic/animal/foto1/big/167.png
Řád: vrubozobí Anseriformes
Čeleď: kachnovití Anatidae
Rozmnožování:
Hnízdí jednou za rok od března do dubna. Hnízdo bývá umístěno na zemi v travinách nebo v rákosí poblíž vody. Snáší 7 - 13 vajec, na kterých sedí 27 - 28 dnů. Dospívá v jednom roce.
Způsob života:
Vyskytuje se v okolí vod, vyhovují jí tekoucí i stojaté vody, ústí řek i mořské pobřeží.
Zajímavosti:
Březňačka, jak se také nazývá, je jednou z nejhojnějších kachen. Je předkem kachny domácí, která z ní byla vyšlechtěna.
Potrava Biotop Rozměry Ohrožení
Listí, výhony Plankton Měkkýši
listí, výhony, plankton, měkkýši
Jezera, rybníky Řeky, okolí řek
jezera, rybníky, řeky, okolí řek
Rozměry50-60 cm      Hmotnost0,7-1,3 kg
běžný druh