Pásovec štětinatý (Chaetophractus villosus)

pic/animal/foto1/big/36.png
Řád: chudozubí Xenarthra
Čeleď: pásovcovití Dasypodidae
Rozmnožování:
Samice rodí po 65 - 75 denní březosti dvě mláďata.
Způsob života:
Žije samotářsky nebo v párech.
Zajímavosti:
Je jedním z nejrozšířenějších druhů pásovců. Velmi dobře hrabe a je schopný prohrabat beton i asfalt, v přírodě si hloubí hluboké nory. Podhrabává se pod mrtvoly zvířat, kde nachází tučné larvy. Jeho krunýř mu neumožňuje dokonalé svinutí, které využívají jiné druhy pásovců ke své obraně.
Potrava Biotop Rozměry Ohrožení
Hmyz Plody, ovoce Červi, ponravy
hmyz, plody, ovoce, červi, ponravy
Stepi, buše, prérie Lesnaté savany, řídké lesy
stepi, buše, prérie, lesnaté savany, řídké lesy
Rozměry30-40 cm      Hmotnost2,5-3 kg
běžný druh