Gibon zlatolící (Nomascus gabriellae)

pic/animal/foto1/big/38.png
Řád: primáti Primates
Čeleď: gibonovití Hylobatidae
Rozmnožování:
Po 210 dnech březosti mívá samice jediné mládě.
Způsob života:
Žije v malých rodinných skupinkách, dospívající mláďata rodiče vyhání.
Zajímavosti:
Mláďata se rodí světlá, v jednom a půl roce postupně tmavnou, až zčernají. V období dospívání se samice přebarvují zpět do světlé barvy. Giboni se pochybují ve větvích stromů tzv. brachiací, což je pohyb v závěsu za ruce.
Potrava Biotop Rozměry Ohrožení
Listí, výhony Plody, ovoce Semena, bobule
listí, výhony, plody, ovoce, semena, bobule
Pralesy (tropy)
pralesy (tropy)
Rozměry45-64 cm      Hmotnost5-6 kg
druhý stupeň