Mirikina bolívijská (Aotus azarai boliviensis)

pic/animal/foto1/big/57.png
Řád: primáti Primates
Čeleď: malpovití Cebidae
Rozmnožování:
Rodí jedno mládě po 150 - 153 dnech březosti. Nejprve mládě nosí samice, teprve později je předává samci, který je nosí až do 4 - 5 měsíců.
Způsob života:
Obývají pralesní oblasti. Žijí v párech, mláďata se s rodiči potulují až do dospělosti. Aktivní jsou výhradně v noci, přímé sluneční světlo jim způsobuje potíže.
Zajímavosti:
Mirikiny jsou jediní zástupci vyšších primátů, kteří jsou aktivní v noci.
Potrava Biotop Rozměry Ohrožení
Hmyz Listí, výhony Plody, ovoce
hmyz, listí, výhony, plody, ovoce
Pralesy (tropy) Lesnaté savany, řídké lesy
pralesy (tropy), lesnaté savany, řídké lesy
Rozměry24-32 cm      Hmotnost0,8-1,2 kg
běžný druh