Fenek (Vulpes zerda)

pic/animal/foto1/big/61.png
Řád: šelmy Carnivora
Čeleď: psovití Canidae
Rozmnožování:
Na jaře rodí 2 - 5 mláďat po 50 - 52 dnech březosti. Oči se jim otevírají po 10 dnech.
Způsob života:
Přes den se ukrývá v norách. Aktivní je v noci. Někdy se sdružuje do malých skupin. Loví hmyz, drobné ještěry, hady, ptáky a hlodavce. Nepohrdne ani datlemi nebo jiným ovocem.
Zajímavosti:
Je velmi dobře přizpůsobený pouštním podmínkám. Nápadně velké uši slouží k ochlazování, tlapky má zespodu osrstěné. Dožívá se okolo 10 let.
Potrava Biotop Rozměry Ohrožení
Malí savci Hmyz Plody, ovoce
malí savci, hmyz, plody, ovoce
Stepi, buše, prérie Pouště a polopouště
stepi, buše, prérie, pouště a polopouště
Rozměry35-41 cm      Hmotnost1-1,5 kg
první stupeň