Gepard štíhlý (Acinonyx jubatus)

pic/animal/foto1/big/63.png
Řád: šelmy Carnivora
Čeleď: kočkovití Felidae
Rozmnožování:
Samice rodí po 90 - 95 dnech březosti 1 - 6 mláďat, výjimečně jich může být až 8. S matkou zůstávají 2 - 3 roky do doby než začnou dospívat.
Způsob života:
Jejich životním prostředím jsou stepi, savany a polopouště. Kromě období páření žijí samotářsky.
Zajímavosti:
Gepard je nejrychlejším savcem na zemi, dokáže běžet přes 110 km/h. Jeho stavy v přírodě se rychle snižují a odhadují se na 25000 jedinců. V Asii je na pokraji vyhubení. Dožívá se 15 - 20 let.
Potrava Biotop Rozměry Ohrožení
Střední savci Malí savci Ptáci
střední savci, malí savci, ptáci
Stepi, buše, prérie Lesnaté savany, řídké lesy
stepi, buše, prérie, lesnaté savany, řídké lesy
Rozměry110-150 cm      Hmotnost35-72 kg
druhý stupeň