Rys karpatský (Lynx lynx carpaticus)

pic/animal/foto1/big/78.png
Řád: šelmy Carnivora
Čeleď: kočkovití Felidae
Rozmnožování:
Samice mívá po 63 - 70 dnech březosti 1 - 5 mláďat, která se osamostatňují ve 2. roce života.
Způsob života:
Žije samotářsky. Hlavní složkou potravy je srnčí zvěř, hlodavci a ptáci. Ve svém teritoriu nesnese lišky, divoké kočky a další šelmy, vyžene i vlka, jen medvědy nechává na pokoji.
Zajímavosti:
Je naší největší kočkovitou šelmou. Vyskytuje se v Beskydech, Jeseníkách a na Šumavě. Ohrožen je především nelegálním lovem. Dožívá se do 15 let.
Potrava Biotop Rozměry Ohrožení
Střední savci Malí savci Ptáci
střední savci, malí savci, ptáci
Hory Lesy (mírné klima)
hory, lesy (mírné klima)
Rozměry80-130 cm      Hmotnost8-38 kg
první stupeň