Surikata (Suricata suricatta)

pic/animal/foto1/big/79.png
Řád: šelmy Carnivora
Čeleď: promykovití Herpestidae
Rozmnožování:
Samice mívá po 77 dnech březosti 2 - 5 mláďat. O mláďata se starají společně všichni členové kolonie. Dospívají do jednoho roku života.
Způsob života:
Je obyvatelem savan a polopouští. Žije ve velkých koloniích, kde panuje pevná hierarchie.
Zajímavosti:
Zatímco někteří jedinci se věnují shánění potravy nebo úpravě doupat, jiní stojí na blízkém vyvýšeném místě. Při spatření nebezpečí upozorní ostatní a všichni zmizí v úkrytech. Dožívají 10 - 13 roků.
Potrava Biotop Rozměry Ohrožení
Malí savci Hmyz Plody, ovoce
malí savci, hmyz, plody, ovoce
Stepi, buše, prérie Pouště a polopouště
stepi, buše, prérie, pouště a polopouště
Rozměry25-35 cm      Hmotnost0,6-1,1 kg
běžný druh