Šakal čabrakový (Canis mesomelas)

pic/animal/foto1/big/80.png
Řád: šelmy Carnivora
Čeleď: psovití Canidae
Rozmnožování:
Žije v trvalých párech, o mláďata se starají oba rodiče. Březost trvá 63 dnů, samice rodí 2 - 6 mláďat, výjimečně až 9. Po 3 měsících opouští s matkou noru a učí se lovit.
Způsob života:
Je obyvatelem stepí a buší. V přírodě se člověka bojí a vyhýbá se mu na velkou vzdálenost. Aktivní je v podvečer a v noci.
Zajímavosti:
Patří k tzv. zdravotní policii a stará se o odstraňování zbytků potravy po hostinách šelem.
Potrava Biotop Rozměry Ohrožení
Střední savci Plody, ovoce Mršiny
střední savci, plody, ovoce, mršiny
Stepi, buše, prérie Lesnaté savany, řídké lesy
stepi, buše, prérie, lesnaté savany, řídké lesy
Rozměry68-74 cm      Hmotnost7-13 kg
běžný druh