Hroznýš Dumerilův (Acrantophis dumerili)

pic/animal/foto1/big/85.png
Řád: šupinatí Squamata
Čeleď: hroznýšovití Boidae
Rozmnožování:
Samice jsou vejcoživorodé, po 6 - 8 měsících rodí 5 - 10, někdy i přes 20 mláďat. Pohlavně dospívají ve 3 - 5 letech.
Způsob života:
Jsou to převážně pozemní hadi, mláďata však loví potravu v korunách stromů. Obývají původní řidší lesy na jihu a jihozápadě ostrova Madagaskar a přilehlé ostrůvky, kde se často zdržují v blízkosti řek.
Zajímavosti:
Jsou ohrožení ničením životního prostředí i lovem pro krásnou kůži.
Potrava Biotop Rozměry Ohrožení
Malí savci Ptáci
malí savci, ptáci
Řeky, okolí řek Lesnaté savany, řídké lesy
řeky, okolí řek, lesnaté savany, řídké lesy
Rozměry180-300 cm      Hmotnost4-8 kg
druhý stupeň