Korovec jedovatý (Heloderma suspectum suspectum)

pic/animal/foto1/big/88.png
Řád: šupinatí Squamata
Čeleď: korovcovití Helodermatidae
Rozmnožování:
Samice snáší 2 - 10 vajec, ze kterých se mláďata líhnou za 120 - 180 dnů.
Způsob života:
Obývá polopouštní a pouštní oblasti jihozápadu USA a severozápadu Mexika. Loví drobné obratlovce a s oblibou požírá ptačí i plazí vejce. Dokáže velmi dlouho hladovět.
Zajímavosti:
Je jedním ze tří druhů jedovatých ještěrů na světě. Toxin má poměrně silný, ale smrtelné případy otravy jsou velmi řídké. Jedové kanálky ústí při základnách zubů, proto většinou nebývá kousnutí tak nebezpečné jako uštknutí hadem, který jed vpravuje přímo do tkání. Dávka, kterou má v zásobě by stačila k usmrcení až pěti lidí.
Potrava Biotop Rozměry Ohrožení
Malí savci Vejce Ještěři
malí savci, vejce, ještěři
Stepi, buše, prérie Pouště a polopouště
stepi, buše, prérie, pouště a polopouště
Rozměry25-50 cm      Hmotnost600-1200 g
druhý stupeň