Užovka červená (Pantherophis guttatus)

pic/animal/foto1/big/95.png
Řád: šupinatí Squamata
Čeleď: užovkovití Colubridae
Rozmnožování:
Páří se na jaře. Po 2 měsících klade 10 - 30 vajec, o které se dále nestará. Za další 2 měsíce se líhnou zcela samostatná mláďata dlouhá 20 - 30 cm.
Způsob života:
Obývá řídké borovicové lesy, křovinaté lokality a často ji lze zastihnout i v okolí lidských obydlí a na okrajích polí a plantáží. Ukrývá se v hromadách kamení, v rozpadlých zídkách, mláďata i pod kůrou stromů.
Zajímavosti:
Dožívá se 15 - 25 let. Je jedním z nejčastěji chovaných terarijních zvířat. Je nekousavá a velmi dobře se rozmnožuje. Byla vyšlechtěna celá řada barevných mutací.
Potrava Biotop Rozměry Ohrožení
Malí savci Ptáci
malí savci, ptáci
Lesy (mírné klima) Lesnaté savany, řídké lesy
lesy (mírné klima), lesnaté savany, řídké lesy
Rozměry120-180 cm      Hmotnost300-600 g
běžný druh