Varan timorský (Varanus timorensis)

pic/animal/foto1/big/97.png
Řád: šupinatí Squamata
Čeleď: varanovití Varanidae
Rozmnožování:
Samice snáší 5 - 11 vajec, inkubace trvá asi 4 měsíce. V přírodě se rozmnožuje od prosince do března.
Způsob života:
Tento varan obývá lesy a houštiny. Aktivní je ve dne a zastihneme jej hlavně na stromech, kde loví hmyz, štíry, drobné hlodavce a ještěry.
Zajímavosti:
Je to jeden z nejmenších druhů varanů, naopak největší druh - varan komodský dosahuje hmotnosti přes 90 kg a délky až 3,5 m.
Potrava Biotop Rozměry Ohrožení
Malí savci Hmyz Ještěři
malí savci, hmyz, ještěři
Pralesy (tropy) Lesnaté savany, řídké lesy
pralesy (tropy), lesnaté savany, řídké lesy
Rozměry50-70 cm      Hmotnost200-400 g
běžný druh