Aguti středoamerický

(Dasyprocta punctata)
Potrava: 
listí, výhony
plody, ovoce
tráva
Hmotnost: 
3-4,2 kg
Délka: 
50-65 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Hlodavci
Čeleď: 
Agutiovití
Rozmnožování: 
Březost trvá 93 - 104 dnů, samice mívá jedno až tři mláďata, která jsou osrstěná a krátce po porodu se čile pohybují. Mláďata mohou mít 2 - 3 x do roka, ta dospívají v 8 - 10 měsících.
Způsob života: 
Vyskytuje se na okrajích pralesů, v křovinatých porostech i v lesích. Aktivní je ve dne, v noci se ukrývá v norách a žije v párech nebo malých rodinných skupinkách.
Zajímavosti
Mezi jeho hlavní predátory patří velcí hadi, kočkovité šelmy a člověk. V přírodě je pronásledován pro chutné maso, trpí i ztrátou přirozeného životního prostředí, ale zatím není na většině území svého rozšíření ohrožený. Dožívá se až 20 let.

Fotogalerie