Arassari zlatolící

(Selenidera culik)
Potrava: 
hmyz
plody, ovoce
semena, bobule
Hmotnost: 
130-165 g
Délka: 
33-35 cm
Biotop: 
pralesy (tropy)
řeky, okolí řek
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Ptáci
Řád: 
Šplhavci
Čeleď: 
tukanovití
Rozmnožování: 
Hnízdí v dutých stromech, často využívá i dutiny po jiných ptácích. Samice snáší 2 - 3 vejce.
Způsob života: 
Vyskytuje se v párech nebo malých skupinách v tropických pralesích v nižších polohách do nadmořských výšek 900 m, často v okolí řek.
Zajímavosti
Arassariové jsou příbuzní mnohem větším tukanům. U tohoto druhu lze obě pohlaví snadno rozlišit, samci jsou zbarvení černě, kdežto samice spíše do šeda. Většinu života tráví v korunách vysokých stromů deštných pralesů a jen málokdy slétá na zem. V přírodě zatím není ohrožený.

Fotogalerie