Hroznýš
královský
Boa constrictor
Kmen
Strunatci
Třída
Plazi
Řád
Šupinatí
Čeleď
Hroznýšovití
Rozměr
180-430 cm
Hmotnost
až 27 kg
Potrava
malí savci
ptáci
střední savci
Biotop
okolí vodních toků
tropické pralesy
Ohrožení
málo ohrožený druh
Rozmnožování
Vejce se vyvíjí v těle samice. Rodí okolo 30, výjimečně až 60 mláďat. Mláďata po narození měří 40 - 50 cm. První dva týdny nepřijímají potravu a tráví zbytky žloutku. Pak se poprvé svlékají a začínají lovit kořist.
Způsob životaV přírodě obývá lesnaté a křovinaté oblasti Jižní a Střední Ameriky v blízkosti vodních zdrojů. Nevyhýbá se ani plantážím, kde loví hlodavce, ptáky a nepohrdne ani jiným plazem nebo malým kajmanem.
ZajímavostiJedinci, kteří jsou od malička zvyklí na manipulaci se nikdy nesnaží kousnout a zůstávají krotcí. Běžně dorůstá délky do 3 m, vyjímečně až přes 4 m. V literatuře často uváděná největší délka 5,6 m byla později vyvrácena, protože tento jedinec patřil k jinému druhu.




























