Leguánek měnivý

(Leiocephalus carinatus)
Potrava: 
hmyz
pavouci
Hmotnost: 
25 g
Délka: 
26 cm
Biotop: 
pouště a polopouště
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Plazi
Řád: 
Šupinatí
Čeleď: 
Leguánovití
Rozmnožování: 
Samice klade 4 – 11 vajec až čtyřikrát do roka do vyhrabané nory. Mláďata se líhnou za 60 – 80 dní.
Způsob života: 
Obývá pobřežní skalnaté oblasti a kamenitá údolí při ústích řek. Upřednostňuje pustá kamenitá místa, ale výborně šplhá i po rostlinách, kaktusech a křovinách. Většinu dne tráví odpočinkem ve vyhrabaných norách, kde je nižší teplota než na povrchu.
Zajímavosti
Obývá Kubu a okolní ostrovy, vysazen byl i na Floridě. V nebezpečí zvedá rozvinutý ocas do vertikální polohy a pohybuje s ním sem a tam. V případě napadení se dokáže stavět mrtvým. Dožívá se věku okolo 8 – 12 let.