Los evropský

(Alces alces)
Potrava: 
listí, výhony
tráva
Hmotnost: 
250-500 kg
Délka: 
220-280 cm
Výška: 
150-220 cm
Biotop: 
lesy (mírné klima)
tundra
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Sudokopytníci
Čeleď: 
Jelenovití
Rozmnožování: 
Říje probíhá v září a v říjnu. Samice je březí 8 měsíců. Rodí jedno až dvě, výjimečně tři mláďata, která kojí asi půl roku.
Způsob života: 
Žije zejména v lesnatých oblastech, kde vyhledává vlhké a bažinaté biotopy. Živí se trávou a bylinami, větvemi i listy stromů a keřů.
Zajímavosti
Izolovaná populace losů u nás žije v jižních Čechách, jejich počet na našem území se odhaduje pouze na několik desítek kusů. Migrující jedinci se občas objevují po celém území České republiky. Los je největším jelenovitým kopytníkem, mívá hmotnost 250-500 kg, délku 2,2 - 2,8 m, a výšku 1,5 - 2,2 m, samice bývají asi o čtvrtinu menší než samci.

Fotogalerie