Medvěd malajský

(Helarctos malayanus)
Potrava: 
hmyz
plody, ovoce
střední savci
Hmotnost: 
27-65 kg
Délka: 
100-140 cm
Biotop: 
pralesy (tropy)
Ohrožení: 
první stupeň
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Šelmy
Čeleď: 
Medvědovití
Rozmnožování: 
Samice mívá po 95 dnech březosti 1 - 2 mláďata, která se osamostatňují do dvou let věku.
Způsob života: 
Žije samotářsky v rozsáhlých tropických pralesích, velmi dobře šplhá po stromech. Živí se hlavně rostlinnou potravou, kterou tvoří různé ovoce a zelené výhonky. Občas uloví i drobné živočichy, hmyz a termity.
Zajímavosti
Je nejmenším druhem medvědů, samci mohou mít hmotnost do 60 kg, samice jsou ještě o více než třetinu menší. Jazyk dlouhý 20 - 25 cm mu slouží k vylizování medu. Na rozdíl od jiných medvědů je aktivní hlavně v noci. Při hledání potravy může způsobovat škody na plantážích a při vyrušení může být i nebezpečný člověku.

Fotogalerie