Papoušek nádherný

(Polytelis swainsonii)
Potrava: 
plody, ovoce
semena, bobule
Hmotnost: 
120-160 g
Délka: 
37-41 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
pralesy (tropy)
Ohrožení: 
druhý stupeň
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Ptáci
Řád: 
Papoušci
Čeleď: 
Papouškovití
Rozmnožování: 
Hnízdí v dutinách stromů i větví, samice snáší 4 - 6 vajec, která zahřívá 19 - 22 dnů.
Způsob života: 
Žije v malých hejnech, méně často v párech v suchých lesích v jihovýchodní Austrálii.
Zajímavosti
V minulém století se jeho stavy v přírodě značně snížily, v současné době se odhadují asi na 10 000 jedinců a nepovažuje se již proto za ohrožený druh. Pestré vybarvení mají jen samečci, samičky jsou jednobarevně zelené.

Fotogalerie