Sklípkan kadeřavý

(Brachypelma albopilosum)
Potrava: 
hmyz
ještěři
pavouci
Hmotnost: 
25-40 g
Délka: 
6-8 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
pralesy (tropy)
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Členovci
Třída: 
Pavoukovci
Řád: 
Pavouci
Čeleď: 
Sklípkanovití
Rozmnožování: 
Za 2 - 4 měsíce po páření vytváří samička v úkrytu kokon, do kterého naklade 400 a více vajíček. Kokon nosí s sebou. Po vylíhnutí mláďata zůstávají ještě nějakou dobu v kokonu a pak se rozlézají po okolí.
Způsob života: 
Žije na zemi v tropických pralesích Střední Ameriky. V zemi si vyhrabává jako úkryt noru, kterou vystýlá pavučinou (odtud vznikl i jejich název - sklípkani).
Zajímavosti
Sklípkan kadeřavý je mírný a nekousavý druh, který se v teráriích dobře rozmnožuje. Brání se strháváním chloupků ze zadečku, které mají žahavé účinky a odradí případného útočníka. U citlivých osob mohou vyvolávat alergické reakce, záněty spojivek a kožní vyrážky. Samičky se mohou dožívat i přes 20 let, samci žijí jen 3 - 5 let.

Fotogalerie