Vlk arktický

(Canis lupus arctos)
Potrava: 
mršiny
střední savci
velcí savci
Hmotnost: 
40-65 cm
Délka: 
130-160 cm
Biotop: 
tundra
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Šelmy
Čeleď: 
Psovití
Rozmnožování: 
Říje probíhá koncem zimy. Samice rodí po 62 - 65 dnech 3 - 6 i více mláďat, na jejichž výchově se podílí i samec. Po 10 - 12 dnech se jim otevírají oči a matka štěňata kojí asi 2 měsíce. Dospívají v 1 - 2 letech.
Způsob života: 
Obývá nehostinné pustiny za Severním polárním kruhem, loví a jí téměř cokoliv, co nalezne, jeho potravu tvoří především zajíci, sobi karibu, pižmoni, tuleni, lumíci a jiní hlodavci.
Zajímavosti
Vlk arktický patří mezi největší poddruhy vlka, je charakteristický hustou bílou srstí, kterou nepřebarvuje ani v letním období. Životní prostředí arktických vlků je velmi drsné, pět měsíců v roce je zde absolutní tma a tito vlci vydrží žít týdny bez potravy. Loviště mívá 1 300 - 2 800 km2, při každodenním hledání potravy naběhají až 30 km. V přírodě se dožívá okolo 7 let, v zoologických zahradách žije i dvojnásobně dlouho.

Fotogalerie

Zvuková galerie