Želva amboinská

(Cuora amboinensis )
Potrava: 
hmyz
korýši
plody, ovoce
Hmotnost: 
1-2 kg
Délka: 
20-25 cm
Biotop: 
mokřady, bažiny
řeky, okolí řek
Ohrožení: 
druhý stupeň
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Plazi
Řád: 
Želvy
Čeleď: 
Batagurovití
Rozmnožování: 
Dospívají ve věku okolo šesti let. Páří se ve vodě, samice klade po dvou vejcích 2 - 4 krát za sezónu. Mláďata se líhnou po 50 dnech a jsou dlouhá asi 4 cm. Malé želvy tráví většinu času ve vodě.
Způsob života: 
Obývá mokřady, tůně, zavlažovací kanály, jezera, řeky, mělké vody a další biotopy v okolí vod.
Zajímavosti
Dříve patřila v jihovýchodní Asii k velmi hojným želvám, v současnosti ji ohrožuje obchod s želvím masem a stává se stále vzácnější. Dokáže se celá uzavřít do krunýře. Živí se rostlinnou i živočišnou potravou, ale mláďata jsou téměř výhradně masožravá. Dožívá se okolo 15 let.

Fotogalerie