Ara ararauna

(Ara ararauna)
Potrava: 
plody, ovoce
semena, bobule
Hmotnost: 
1-1,4 kg
Délka: 
80-86 cm
Biotop: 
pralesy (tropy)
řeky, okolí řek
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Ptáci
Řád: 
Papoušci
Čeleď: 
Papouškovití
Rozmnožování: 
V přírodě hnízdí v dutinách stromů. Samice snáší 2 - 4 vejce, na kterých sedí sama, inkubace trvá 27 - 30 dnů. Mláďata dutinu opouští do 3 měsíců a dospívají ve 2 - 3 letech.
Způsob života: 
Ary žijí v pralesích v okolí velkých řek, kde se mimo období rozmnožování sdružují do větších hejn.
Zajímavosti
Velmi často se chová v zoologických zahradách i u soukromých chovatelů, také indiáni ochočené ary často chovají ve svých chýších. Jejich stavy v přírodě jsou poměrně uspokojivé hlavně díky obrovskému areálu rozšíření. Patří mezi dlouhověké papoušky a dožívá se i přes 50 let.

Fotogalerie