Aratinga černohlavý

(Nandayus nenday)
Potrava: 
plody, ovoce
semena, bobule
Hmotnost: 
120-150g
Délka: 
32-37 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
pralesy (tropy)
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Ptáci
Řád: 
Papoušci
Čeleď: 
papouškovití Psittacidae
Rozmnožování: 
Hnízdí v malých koloniích v dutinách stromů. Samice snáší 3 - 6 vajec, na kterých sedí 21 - 23 dnů.
Způsob života: 
Žije ve větších hejnech v oblastech Jižní Ameriky a vypuštěn byl i na jihu a východě USA, kde vytvořil životaschopné kolonie.
Zajímavosti
Ve své domovině je často považován za škůdce, který ničí úrodu na polích i v sadech a na většině území není ohrožený. Často se chová i v zoologických zahradách a u soukromých chovatelů, ale pro jeho hlasitý křik se nedoporučuje chov v domácnosti.

Fotogalerie

Zvuková galerie