Binturong

(Arctictis binturong)
Potrava: 
malí savci
plody, ovoce
vejce
Hmotnost: 
9-20 kg
Délka: 
61-96 cm
Biotop: 
pralesy (tropy)
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Šelmy
Čeleď: 
Cibetkovití
Rozmnožování: 
V přírodě nemá pevně dané období rozmnožování, po březosti trvající okolo 84 - 99 dnů rodí obvykle 1 - 3 mláďata, výjimečně jich může být až 6.
Způsob života: 
Vyskytuje se v hustých tropických pralesích, aktivní je převážně v noci, ale zastihnout ho lze i ve dne. Živí se sladkým ovocem, výhonky, malými obratlovci a ptačími vejci.
Zajímavosti
Binturong je velmi zvláštní a mezi laiky poměrně neznámé zvíře. Patří mezi cibetkovité šelmy, ale pro svůj zvláštní vzhled se v angličtině někdy nazývá bearcat, což v překladu znamená "medvědokočka". Velmi dobře šplhá a má ovíjivý ocas za který se může i zavěsit. Dožívá se přes dvacet let.

Fotogalerie