Jaguár americký

(Jaguar)
Potrava: 
ptáci
střední savci
velcí savci
Hmotnost: 
60-120 kg
Délka: 
110-180 cm
Biotop: 
pralesy (tropy)
řeky, okolí řek
Ohrožení: 
první stupeň
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Šelmy
Čeleď: 
Kočkovití
Rozmnožování: 
K rozmnožování dochází po celý rok.Samice je březí 93 - 105 dnů. Mláďata ve vrhu mohou být 2 - 4. Matka je kojí téměř půl roku. Osamostatňují se ve dvou letech a pohlavně dospívají ve věku tří let.
Způsob života: 
Jaguár žije samotářsky. Každý jedinec si udržuje své teritorium, které musí být rozsáhlé, aby jej uživilo, může mít rozlohu přes 50 km.
Zajímavosti
Jaguár má robustnější postavu než levhart a relativně kratší ocas a nohy. Ve větších černých skvrnách nazývaných rozety mají ještě jednu nebo i více černých teček, ty u levhartů chybí. Občas se u něj vyskytují i černě zbarvení jedinci. Ve střední Americe, Mexiku a USA je již vzácný, ale v mnoha nepřístupných oblastech Jižní Ameriky jsou však jeho stavy ještě na přijatelné úrovni. V zajetí se dožívá až 20 let, v přírodě však většinou pouze okolo 15 roků.

Fotogalerie

Zvuková galerie