Kobřík kapský

(Aspidelaps lubricus lubricus)
Potrava: 
hadi
ještěři
malí savci
Délka: 
50-75 cm
Biotop: 
pouště a polopouště
savany
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Plazi
Řád: 
Šupinatí
Čeleď: 
Korálovcovití
Čeleď latinsky: 
Elapidae
Rozmnožování: 
Samice snáší 3-11 vajec, ze kterých se mláďata líhnou po 65 dnech.
Způsob života: 
Upřednostňuje suché skalnaté nebo písečné ekosystémy, kde se ukrývá v různých puklinách a děrách.
Zajímavosti
Jed má neurotoxické účinky, ale pro člověka není příliš nebezpečný. V přírodě není příliš ohrožený, ale často je nalézán přejetý na silnicích.