Krokodýl čelnatý

(Osteolaemus tetraspis)
Potrava: 
korýši
malí savci
ptáci
Hmotnost: 
18-32 kg
Délka: 
130-190 cm
Biotop: 
mokřady, bažiny
řeky, okolí řek
Ohrožení: 
druhý stupeň
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Plazi
Řád: 
Krokodýli
Čeleď: 
Krokodýlovití
Rozmnožování: 
Samice snáší až 20 vajec s pevnou skořápkou, která hlídá. Po 85 - 105 dnech se líhnou přes 20 cm dlouhá mláďata. Před líhnutím ve vejcích kvákají.
Způsob života: 
Tento malý zástupce krokodýlů se vyskytuje v několika poddruzích v pralesních oblastech v západní Africe.
Zajímavosti
Krokodýl čelnatý patří mezi menší zástupce těchto impozantních plazů. Samci jsou mnohem větší a mohutnější než samice, výjimečně dosahují délky až 190 cm a hmotnosti do 80 kg, obvykle však nebývají delší než 150 cm. Dospělí jedinci jsou téměř celí tmavě až černě zbarvení, naproti tomu mláďata mají velmi pestrou kresbu.

Fotogalerie