Lev berberský

(Panthera leo leo)
Potrava: 
velcí savci
Hmotnost: 
120-250 kg
Délka: 
140-250 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
třetí stupeň
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Šelmy
Čeleď: 
Kočkovití
Rozmnožování: 
Lvice rodí po 100 - 113 dnech březosti 2 - 4 mláďata, výjimečně jich může být až 6. S matkou pobývají 2 - 3 roky a teprve pak se osamostatňují.
Způsob života: 
Tento lev původně obýval severní Afriku, v přírodě byl vyhuben v první polovině minulého století. Jako jediné kočkovité šelmy žijí lvi ve smečkách.
Zajímavosti
Lev berberský patří mezi největší poddruhy, vyznačuje se dlouhou tmavou hřívou, která se na břiše táhne až k zadním nohám a delší hustou srstí. Většina berberských lvů v zoologických zahradách pochází z královského lvince v marockém Rabbatu, v současné době se na světě chová okolo 60 jedinců. Zoo Olomouc se jejich chovu věnuje již od roku 1993 a za tuto dobu odchovala již celou řadu mláďat.

Fotogalerie

Zvuková galerie