Oryx jihoafrický

(Oryx gazella gazella)
Potrava: 
listí, výhony
tráva
Hmotnost: 
120-240 kg
Výška: 
100-140 cm
Biotop: 
pouště a polopouště
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
první stupeň
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Sudokopytníci
Čeleď: 
Turovití
Rozmnožování: 
Mládě se rodí po 8 - 9 měsících březosti a je odkládacího typu. To znamená, že mládě obvykle leží v úkrytu a samice je chodí několikrát denně nakojit. Teprve později následují samici se stádem, matka je kojí asi půl roku. Dospívají po druhém roce života.
Způsob života: 
Žije v suchých travnatých a křovinatých oblastech, kde se živí hlavně trávou a při dostatku šťavnatého krmení nevyhledává napajedla. Sdružuje se do větších stád o 10-40 jedincích.
Zajímavosti
Není ohrožený vyhubením, ale kvůli nadměrnému lovu se v přírodě jeho počty snižují. Rohy mají rovné, samci je mají silnější s délkou do jednoho metru, samice je mají sice slabší, ale dlouhé až 120 cm. Naše zoo patří v Evropě mezi největší chovatele těchto krásných antilop, od roku 1973 se zde odchovalo více než 200 mláďat. Od konce 80. let minulého století až do roku 2009 používala olomoucká zoo jeho stylizovanou hlavu jako své logo. V zoologických zahradách se dožívá až 22 let.

Fotogalerie