Plameňák růžový

(Phoenicopterus ruber roseus)
Potrava: 
plankton
Hmotnost: 
2,1-4,1 kg
Výška: 
120-145 cm
Biotop: 
jezera, rybníky
mokřady, bažiny
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Ptáci
Řád: 
Plameňáci
Čeleď: 
Plameňákovití
Rozmnožování: 
Snáší jediné vejce do kuželovitého hnízda postaveného z bahna, na kterém sedí 27 - 31 dnů.
Způsob života: 
Žije v okolí slaných jezer a lagun, ale někdy využívá i sladkou vodu jako je tomu na nejbližším hnízdišti v jižní Francii. V Africe vytváří milionová hejna.
Zajímavosti
Potravu, kterou tvoří převážně plankton získává filtrováním vody zahnutým zobákem, mláďata se líhnou se zobákem krátkým a rovným, ten se teprve později změní v dokonalé filtrační zařízení. Občas se objeví zatoulaní ptáci i na našem území. V přírodě žije okolo 12 roků, v zoologických zahradách se dožívají i přes 40 let.

Fotogalerie

Zvuková galerie