Žirafa Rothschildova

(Giraffa camelopardalis rothschildi)
Potrava: 
listí, výhony
tráva
Hmotnost: 
500-1500 kg
Výška: 
430-600 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
první stupeň
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Sudokopytníci
Čeleď: 
Žirafovití
Rozmnožování: 
Samice je březí 457 dnů. Mívá jen jedno mládě, dvojčata bývají velmi zřídka. Mládě pije mléko 12 - 15 měsíců a dospívá okolo čtvrtého roku života.
Způsob života: 
Žije v malých stádech do 15 kusů, bez vnitřní hierarchie. Samci spolu bojují o samice i o stádo, přitom se přetlačují krkem nebo si zasazují šťouchance růžky. Dospělá žirafa se brání kopáním a netroufne si na ni ani lev.
Zajímavosti
Je nejvyšším savcem, samci dosahují výšky kolem 5,3 m, samice bývají menší, největší změřený jedinec měl výšku 5,87 m. Vyskytuje se ve více poddruzích, které se od sebe liší zbarvením, ale i tvarem hlavy. Chovu žiraf Rothschildových se olomoucká zoo věnuje od roku 1976, v roce 1999 zde narodila dvojčata Kabu a Kabuki a obě se podařilo i odchovat. Za celou dobu chovu se zde narodilo téměř 70 mláďat. Žirafy se dožívají okolo 20 let.

Fotogalerie

Video archiv